Wino włoskie

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.

Winnica Kraków

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.