https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-psiankowate.html

Większość nawozów powszechnie wykorzystywanych w rolnictwie zawiera trzy bazowe składniki odżywcze dla roślin: azot, fosfor i potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają także pewne mikroelementy, takie jak cynk i inne metale, które są niezbędne do wzrostu roślin. Nawozy wolno zdobyć na rozmaitej bazie np.

•    komposty i inna materia organiczna
•    odpady, takie jak osady ściekowe oraz niektóre odpady przemysłowe.

https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-lisciowe/salata.html

Istotne jest to, aby porządne nawozy były bogate w składniki kaloryczne substancje organiczne, co pozwala poprawić jakość gleby i aktywizować wzrost roślin.
Użycie cennych materiałów nadających się do ponownego użytku jako nawozy może również nieść i inne korzyści, na przykład jeżeli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom lub zrównoważone rolnictwo. Należałoby tu zachować w pamięci, że osad ściekowy użytkowany w rolnictwie jako nawóz niemniej jednak podlega limitom stężeń dla zachodzących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen i cynk.

Nawóz w rolnictwie – jak go mądrze wykorzystać?
Regularnie analizuj glebę – albowiem taki monitoring jest przeważnie najlepszym współczynnikiem wystarczalności czynników odżywczych. Przede wszystkim też monitoruj pH gleby, kluczową zmienną, jaka oddziałuje na dostępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Ci najłatwiej dostosować słuszny nawóz. pH 6,0 jest starczające, by większa część składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj również, że zawsze możesz się po wsparcie zwrócić do ekspertów w sklepach proponujących nawóz – oni posiadają kompetentną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.